Çölyak Hastaları İçin Tatlı Tarifleri
22 Haziran 2024

Çölyak Hastaları İçin Tatlı Tarifleri


Çölyak hastaları, gluten içeren ürünleri tüketememektedir. Az miktarda tüketilmesinin bile çölyak hastaları için tehlikesi çok fazladır. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten, yiyeceklerin kıvamını artıran bir proteindir. Ancak çölyak hastasıysanız, bu yiyecekleri tüketemediğiniz için üzülmenize gerek yok. Gluten içermeyen ürünlerle de lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Üstelik bu tarifleri uygulamak için çölyak hastası olmanız da gerekmez. Siz de gluten tüketmek istemiyorsanız, bu tarifler tam size göre. Ayrıca glutensiz bir yaşam, bağırsak sağlığınızı da olumlu yönde etkiler.

Glutensiz Muzlu Kek ve Malzemeleri

  • 3 adet orta boy yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 adet muz
  • 1 kase siyah kuru üzüm
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2.5 su bardağı pirinç unu
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş limon veya portakal kabuğu
  • 1 çay kaşığı tarçın

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığındaki yumurtaları toz şeker ile şeker eriyip pürüzsüz olana kadar çırpın. Yoğurt ve sıvı yağı da ekleyip iyice karıştırın. Kuru malzemeleri, yani pirinç unu, kabartma tozu ve tarçını elek yardımıyla sıvı malzemelere ekleyin. Muzları çatal ile iyice ezin. Kuru üzümleri dibe çökmemesi için una bulayın ve muzlarla birlikte kek harcına ekleyin. Spatula ile karıştırıp yağlanmış kek kalıbına dökün. Kekin üst kısmına file badem serperek önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Glutensiz Kinoalı Kurabiye ve Malzemeleri

  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı kinoalı gevrek
  • Yarım su bardağı öğütülmüş keten tohumu
  • Yarım su bardağı ezilmiş badem
  • 1.5 adet muz
  • 1.5 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 3.5 yemek kaşığı bal
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • Üzeri için 80 gram bitter çikolata

Nasıl Yapılır?

Kinoalı gevrekler artık büyük marketlerde kolayca bulunabilir. Kakao, tarçın, bal ve muzu güzelce karıştırın. Bu karışıma kinoalı gevrekleri, keten tohumunu ve ezilmiş bademi ekleyerek kurabiye hamuru gibi yoğurun. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil vererek aralıklı dizin. Fırın mutlaka önceden 180 derecede ısıtılmış olmalı. Kurabiyeleri 15-20 dakika pişirin.

Bitter çikolataları cam bir kasede benmari usulü eritin. Pişirdiğiniz kurabiyeler soğuduktan sonra çikolata sosuna batırıp servis tabağına alın. Afiyetle yiyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Glutensiz beslenme, yalnızca çölyak hastaları için değil, gluten duyarlılığı olan veya daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek isteyen kişiler için de uygundur. Glutensiz un çeşitleri arasında badem unu, hindistancevizi unu ve nohut unu gibi alternatifler bulunmaktadır. Bu unları kullanarak farklı tatlı tarifleri deneyebilir ve beslenmenizi çeşitlendirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çölyak Hastaları Ne Yemeli?

Çölyak Hastaları Ne Yemeli?

Editörün Seçtiği

Çölyak Diyeti Listesi

Çölyak Diyeti Listesi

Çölyak Beslenme

Çölyak Beslenme

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çölyak ve Hamilelik

Çölyak ve Hamilelik

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Çölyak Hastalığında Beslenme

Çölyak Hastalığında Beslenme

Çölyak Kan Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çölyak Kan Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çölyak Testi Nasıl Yapılır?

Çölyak Testi Nasıl Yapılır?