Çölyak Hastaları Ne Yemeli?
20 Temmuz 2024

Çölyak Hastaları Ne Yemeli?


Çölyak hastalığı, özellikle ince bağırsakta hasara yol açan ve besin emilimini engelleyen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastalarının tükettiği gıdalar, yaşam kalitelerini doğrudan etkiler. Bu nedenle, çölyak hastalarının hangi gıdaları tüketmesi gerektiği konusu oldukça önemlidir. Çölyak hastalığı, ince bağırsağın 'gluten' adlı proteine karşı kronikleşen alerjisi veya hassasiyeti olarak tanımlanır ve kalıtsal bir hastalıktır. Her yaş grubunda görülebilir ve hastalığın görülme sıklığı %1'dir. Çölyak hastaları gluten içeren buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi gıdalardan kesinlikle uzak durmalıdır.

Çölyak Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar

Çölyak hastalarının kaçınması gereken gıdalar şunlardır:

  • Buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm ürünler
  • Bulgur, makarna, ekmek, tarhana, irmik
  • Börek, galeta unu, çikolata, puding
  • Hazır çorbalar, boza, dudak kremleri
  • Portakal, limon, greyfurt, mandalina suları (özellikle hastalığın ilk haftalarında)

Çölyak Hastalarının Tüketebileceği Gıdalar

Çölyak hastalarının tüketebileceği glütensiz yiyecekler şunlardır:

  • Pirinç, pirinç unu ve nişasta ile yapılmış yiyecekler
  • Patates, mısır veya soya fasulyesi unu ile yapılmış ekmek
  • Tarhana, karabuğday
  • Sebze ve pirinç çorbaları, yayla çorbası, mercimek çorbası
  • Et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar
  • Buğday ve çavdar unu katılmamış tatlılar, sütlü tatlılar
  • Yoğurt, peynir, pirinç ve pirinç unu ile yapılan tatlılar
  • Şeker, bal, pekmez, lokum, komposto, hoşaf
  • Çay, ıhlamur, süt, ayran, meyve suları, limonata, gazoz
  • Her türlü et yemekleri, kuru baklagilli et yemekleri
  • Her türlü kuru baklagiller
  • Her türlü meyve ve sebze

Glutensiz Ekmek Tarifi (2 Somun Ekmek İçin)

Malzemeler:

  • 500 gr (1 paket) loprofin un veya mısır unu veya un karışımı
  • 1 paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Fırın sıcaklığı: 220 derece

Yapılışı:

  • Karıştırma kabına loprofin un, maya, yoğurt ve tuzu ekleyin ve karıştırın.
  • Karışıma su ve yağı ilave edin.
  • Mikser yardımıyla önce yavaş hızda 2 dakika, sonra orta hızda 2 dakika çırpın.
  • Sulu hamuru iki parçaya bölerek iki kalıba alın.
  • Temiz bir bezle üzerini kapatıp sıcak bir yerde 30-60 dakika kabarması için bekletin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
  • Kalıptan çıkarıp soğutun. Soğuduğunda naylon torbada paketleyin.

Çölyak Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Çölyak hastalarının dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Gluten içermesi ihtimali olan yiyeceklerin, glutensiz gıdalarla aynı yerde (depo, dolap vb.) bulunmaması gerekmektedir.
  • Glutenli gıdaların, glutensiz gıda maddelerine temas etmemesi için farklı yerlerde muhafaza edilmelidir.
  • Yemek sırasında glutenli gıdalara değmiş veya bulaşmış kaşık, çatal, süzgeç, tabak vb. gereçler kesinlikle çölyak hastalarının gıdalarına dokundurulmamalıdır.
  • Çölyak hastalarının yiyecek ve içeceklerinde bir çay kaşığı un, buğday ya da bulgurun sekizde biri boyutunda kullanım dahi ince bağırsakta tahribata yol açarak hastalıklara neden olabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çölyakla Yaşam Derneği

Çölyakla Yaşam Derneği

Çölyak Hastaları Ne Yemeli?

Çölyak Hastaları Ne Yemeli?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çölyak Kan Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çölyak Kan Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çölyak İçin Şifalı Bitkiler

Çölyak İçin Şifalı Bitkiler

Çölyak Hastaları İçin Pasta Tarifleri

Çölyak Hastaları İçin Pasta Tarifleri

Çölyak Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çölyak Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Çölyak Hastaları İçin Kek Tarifleri ve Malzemeleri

Çölyak Hastaları İçin Kek Tarifleri ve Malzemeleri